Ölümden başka her şeye deva: ‘Kutsanmış tohum’ olarak biliniyor, antikanser etki gösteriyor! Hipokrat’ın tedavilerinde kullandığı şifa kaynağı
Profesör. Dr. Aysun Bay Karabulut, çörek otunun bilinmeyen faydalarını yazdı. Hipokrat’ın tedavilerinde kullandığı bu şifa kaynağı hastalıklara karşı inanılmaz derecede etkilidir. Antikanser özelliği bulunan çörek otu tam bir vitamin ve mineral kaynağı olarak biliniyor. İşte çörek otunun mucizevi etkileri…
Çeşitli geleneksel tedavilerde tıbbi amaçla kullanılan bir bitki olan çörek otunun, İbn Sina’nın ünlü eseri El Kanun fi’t-Tıb’da mizaca göre tedavide kullanılmasının önerildiğini hatırlattı. Çörek otunun metabolizmayı harekete geçirerek, yorgunluk ve uyuşukluğu giderici etkileri olduğunu belirten Karabulut, şöyle konuştu: “Ölüm dışında her derde deva denilen bu küçük çörek otu tohumlarını ve acı kokusunu sanırım hepimiz düşünüyoruz. Geçmişte çörek otu büyük önem taşıyordu. Çoğunlukla süt ve yoğurtla tüketilirdi. Bu uygulama bereketi simgeleyen bir gelenek haline geldi. Ancak çörek otu son dönemde eski önemini yitirdi diyebiliriz. Bazı geleneksel uygulamaların ve bilgi kaynaklarının yerini modern tıp ve farmakolojinin aldığını düşünebilirsiniz” dedi.
Kuzey Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Trakya’da yetişen 14 çörekotu çeşidinin Türkiye’de yetiştiğini belirten Karabulut, şöyle konuştu: “Dolayısıyla çörek otu tıbbi faydaları olan bir bitki olarak değerlendiriliyor. İbn Sina’nın mizaca göre tedavide kullanılmasını önerdiği bir bitkidir. Ancak çörek otu günümüzde önemini yitirdiğinden geleneğimizdeki değeri de azalmış olabilir. “Ancak çörek otu, sağlık açısından çeşitli potansiyel faydalar sunabilecek bir bitki olarak biliniyor.”
‘KUTLU TOHUM’
“Bereketli tohum” olarak da bilinen çörek otunun sağlığa birçok faydasıyla dikkat çektiğini vurgulayan Prof. Aysun Bay Karabulut’un araştırması da bu bitkinin sağlık alanında önemli bir role sahip olduğunu ortaya koyuyor.
VİTAMİN VE MİNERAL MAĞAZASI
Çörek otunun sağlık açısından birçok olumlu etkisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Karabulut, şöyle konuştu:
“Enfeksiyonlarla mücadelede etkili olduğu ve depresyonla mücadeleye yardımcı olduğu biliniyor. Ayrıca konsantrasyonu artırarak konsantrasyonu destekler. Çörek otunun içerdiği B vitaminleri arasında B1 vitamini tiamin, B6 vitamini niasin, çinko, fosfor, demir, kalsiyum, bakır ve folik asit bulunmaktadır. Çörek otu ayrıca antioksidan özellikleriyle bilinen timokinon adı verilen bir bileşiği de içerir. Bu nedenle çörek otu güçlü bir antikanser gıdası olarak kabul edilir.
KANSERE KARŞI ETKİSİYİ DENEYİMLEYİN
Antioksidan, antikanser ve antibakteriyel özellikleriyle çörek otunun anti-tümör ve antiinflamatuar etkileri vardır. Bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Çörek otundaki biyolojik olarak aktif bileşikler arasında ditimokinon, timokinon ve timohidrokinon bulunur. Özellikle timokinon, etkili bir nitrösötik ajan olarak kabul edilir.